
ADDENDA 6 – REVISIONS TO SECTION 1 DESIGN- BUILD PROPOSAL AND  
SECTION 2 DESIGN-BUILD CONTRACT 
Dated January 22, 2014 
 
 
REVISIONS TO THE SECTION 1 - DESIGN-BUILD PROPOSAL REQUIREMENTS  
Revisions correspond to Addendum 6 Number Questions  
 
 
QUESTION NO. 8 
 
Revisions as follows: 
 

IX. Reservation of Rights 
A. In connection with this procurement, DES reserves to itself all rights (which rights 

shall be exercisable by DES in its sole discretion) available to it under applicable law, 
including without limitation, the following, with or without cause and with or without 
notice: 
1. The right to cancel, withdraw, postpone, or extend this RFP in whole or in part at 

any time prior to the execution by DES of the Design-Build Contract, without 
incurring any obligations or liabilities, except as set forth herein. 

2. The right to issue a new RFP. 

3. The right to reject any and all submittals, responses, and Proposals received at 
any time. 

4. The right to modify all dates set or projected in this RFP. 

5. The right to terminate evaluations of responses received at any time. 

6. The right to suspend and terminate the procurement process for the Project, at 
any time. 

7. The right to revise and modify, at any time prior to the RFP Proposal submittal 
date, factors it will consider in evaluating responses to this RFP and to otherwise 
revise its evaluation methodology.  

8. The right to issue addenda, supplements, and modifications to this RFP, 
including but not limited to modifications of evaluation criteria or methodology 
and weighting of evaluation criteria. 

9. The right to permit submittal of addenda and supplements to data previously 
provided with any response to this RFP until such time as DES declares in 
writing that a particular stage or phase of its review of the responses to this RFP 
has been completed and closed. 

10. The right to hold meetings and conduct discussions and correspondence with 
one or more of the Proposers responding to this RFP to seek an improved 
understanding and evaluation of the responses to this RFP. 
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11. The right to seek or obtain data from any source that has the potential to improve 
the understanding and evaluation of the responses to the RFP, including the right 
to seek clarifications from Proposers. 

12. The right to permit Proposers to add or delete firms and/or key personnel until 
such time as DES declares in writing that a particular stage or phase of its review 
has been completed and closed. 

13. The right to add or delete Proposer responsibilities from the information 
contained in this RFP.   

14. The right to appoint and change appointees of the Evaluation Committee. 

15. The right to use assistance of outside technical and legal experts and consultants 
in the evaluation process. 

16. The right to waive deficiencies, informalities and irregularities in a RFP Proposal, 
accept and review a non-conforming RFP Proposal or seek clarifications or 
supplements to a RFP Proposal. 

17. The right to disqualify any Proposer who changes its submittal without DES’s 
approval. 

B. DES Not Obligated for Costs of Proposing 
Except as provided herein and for Honorariums paid in accordance with the terms of 
this RFP, DES assumes no obligations, responsibilities, and liabilities, fiscal or 
otherwise, to reimburse all or part of any costs incurred or alleged to have been 
incurred by anyone considering a response to and/or responding to this RFP.  All 
such costs shall be borne solely by each Proposer and its team members. 

Except for force majeure (e.g., natural disaster, declaration of emergency, acts of 
terrorism) if for any reason DES should cancel the 1063 Replacement Block project 
before a contract for design-build services has been executed, DES will reimburse 
the Proposers for reasonable and actual expenses incurred toward the preparation of 
the herein authorized design-builder proposal, up to a maximum reimbursement of 
$200,000.00. 

 
QUESTION NO.9 
 
Strike paragraphs A & B in their entirety and replace with the following: 
 
XI.  Miscellaneous 

A. Public Records Act 
DES will respond to any requests for confidential records consistent with 42.56 RCW and in 
particular with 39.10.470 RCW which provides for the protection of trade secrets as follows:  
“Trade secrets, as defined in RCW 19.108.010, or other proprietary information submitted by 
a bidder, offeror, or contractor in connection with an alternative public works transaction 
under this chapter shall not be subject to chapter 42.56 RCW if the bidder, offeror, or 
contractor specifically states in writing the reasons why protection is necessary, and identifies 
the data or materials to be protected.”  39.10.470(2) 

B. Confidential Records 
In the event that Proposer does not comply with the 39.10.470 RCW requirements above, 
DES will respond to any Public Records request for Proposer’s confidential records by (i) 
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notifying Proposer of the request and (ii) of DES’ intent to disclose Proposer’s confidential 
records on a date certain unless Proposer obtains a court order directing DES to withhold 
such records pursuant to 42.56.540 (“Court Protection of Public Records”). 
 

 
REVISIONS TO THE SECTION 2 - DESIGN-BUILD CONTRACT  
Revisions correspond to Addendum 6 Number Questions  
 
QUESTION NO. 10 
 
Revisions as follows: 
 

2.2 Hazardous Materials.  Except as set forth herein, Owner shall be responsible, as 
between Owner and Design-Builder, for the handling, treatment, storage, removal, remediation, 
avoidance, or other appropriate action (if any), with respect to any Hazardous Materials present 
at, on, in or under, or migrating and/or emanating to or from the Site.  Owner shall have the sole 
discretion to determine the action, if any, to be taken with respect to such Hazardous Materials.  
Owner, however, shall not be responsible for the Hazardous Materials identified in Section 3.7.4 
below or for any Hazardous Materials pertaining to demolition and removal of the existing 
structures that are identified in the Phase I Environmental Site Assessment – Project 14-009 
dated September 2013, as the Parties agree that such Hazardous Materials are the responsibility 
of Design-Builder. 

 
 
QUESTION NO. 11 
 
Revise as follows: 
 

3.3.3 Standard of Care.  The standard of care for all design services performed by or 
through Design-Builder on the Project shall be the care and skill ordinarily used by members of 
the design profession on projects of similar size, nature and complexity, practicing under similar 
conditions at the same time and locality of the Project.  Notwithstanding the preceding sentence, 
Design-Builder agrees that if the Contract Documents contain performance standards for any 
aspect of the Work, the design services shall be performed to achieve such standards 
notwithstanding the standard of care set forth in the preceding sentence. 

 
 
QUESTION NO.14 
 
Revise as follows: 
 

 
3.13.4 Financial Guarantee.  Owner shall withhold a pre-determined amount from the 
Contract Sum, during the Performance Guarantee Period.  Release of payment for this withheld 
amount shall be contingent upon the final confirmation that the operations, maintenance and 
energy use index (EUI) performance standards for the facility (i.e. actual EUI = BTU/GSF-Year) 
have been achieved as verified by the M&V conducted over the 5 year (1,825 days) period.  The 
start date of the Performance Guarantee Period is the date, post-Substantial Completion, when 
the building is at a minimum of 80% occupancy.  The withheld amount shall be $420,000 which 
is equivalent to the approximate value of the estimated operations, maintenance and energy 

3 



operating costs for the first year.  Design-Builder may propose a performance bond in lieu of the 
withheld amount as mutually approved with Owner. 
 
If the actual operations, maintenance, and EUI as presented in the M&V findings and 
recommendations is equal to or better than the guaranteed performance requirements, a 
percentage of withheld amount will be released annually as noted in the approved plan indicated 
above. 
 
If the actual operations, maintenance, and EUI as presented in the M&V findings and 
recommendations fails to meet the guaranteed performance requirements, the Design-Builder 
shall make a proportionate performance compensation payment to the Owner at the end of the 
performance period to account for the performance differences from the approved plan. 
 
If six (6) months post-Substantial Completion, 80% occupancy is not achieved, then regardless 
of the percentage of occupancy, the Performance Guarantee Period will begin. 

 
QUESTION NO. 15 
 
Revise as follows: 
 

3.14 Design-Builder’s Performance and Payment Bonds.  Concurrently with execution of 
this Agreement, Design-Builder shall provide Owner the following Surety Bonds:  (1) performance 
bond, and (2) payment bond, and, if necessary, (3) maintenance bond.  The performance and 
payment bonds shall use the AIA Document A312 form and the principal amount of each bond 
shall be one hundred percent (100%) of the Contract Sum plus Sales Tax.  If the performance 
bond provides for a one-year warranty, a separate maintenance bond is not necessary.  If the 
warranty period is for longer than one year, a maintenance bond equal to ten percent (10%) of the 
Contract Sum is required.  Bonds shall be duly executed by a responsible corporate surety (a) 
licensed as a surety and qualified to do business in the State of Washington; (b) in good standing 
on the list maintained by the United States Department of Treasury; and (c) having an A.M. Best 
rating of “A” or better.  The costs for such bonds are included in the Contract Sum. 

 
 
QUESTION NO.16 
 
Revise as follows: 
 

6.1  Initial Invoice.  Design-Builder shall be entitled to submit to Owner, on or after the 
Agreement Date, an initial invoice in the amount of $200,000.  This amount is considered part of 
the Contract Sum and shall be considered full and complete compensation to Design-Builder for 
the design services performed prior to the Agreement Date and furnished in the Proposal.  
Payment of the Initial invoice will be processed by Owner and paid in accordance with Section 6.4 
below, provided, however, that no retainage will be withheld on such payment.  The Initial invoice 
will not be considered an Application for Payment for purposes of this Article 6. 

 
 
QUESTION NO. 17 
 
Revise as follows: 
 

6.4.2  Retainage.  Owner shall retain five percent (5%) of the amount of each progress 
payment due under an Application for Payment until at least forty-five (45) days after Final 
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Acceptance and receipt of all documents required by Governmental Rule or the Contract 
Documents, including, at Owner’s request, consent of surety to release of the retainage; provided, 
however, that no amount shall be retained for those portions of the Contract Sum that are for 
professional design services. In accordance with Chapter 60.28 RCW, Design-Builder may 
request that monies reserved be retained in a fund by Owner, deposited by Owner in a bank or 
savings and loan, or placed in escrow with a bank or trust company to be converted into bonds 
and securities to be held in escrow with interest to be paid to Design-Builder. Owner may permit 
Design-Builder to provide an appropriate bond in lieu of the retained funds.  Retainage shall be 
released in accordance with Governmental Rules. 

 
 
QUESTION NO. 20 
 
No change to Section 2 – Article 7, Time for Performance, 7.5.3 – Actual Damages for Late Final 
Completion. 
 
 
QUESTION NO. 21 
 
Revise as follows: 
 

18.1.1.1 Insurance Coverage.  Design-Builder shall maintain the following insurance 
coverage during the Work and for one year after Final Acceptance.  Design-Builder shall also 
maintain the following insurance coverage during the performance of any corrective Work 
required by Article 13.  Coverage shall be in the amounts set forth in Exhibit Fthis Article 18 - 
Schedule 18.1. 

(a) Commercial General Liability (CGL) on the ISO 1986 New Occurrence Form or 
its equivalent such as ISO Form CG 00 01 with limits of no less than $5,000,000 
per occurrence for bodily injury, personal injury and property damage.  If a 
general aggregate limit applies, either the general aggregate limit shall apply 
separately to this project/location or the general aggregate limit shall be twice 
the required occurrence limit.  This coverage shall include: 

(1) Completed operations/products liability; 

(2) Explosion, collapse, and underground; and 

(3) Employer’s liability coverage - limits no less than One Million 
dollars $1,000,000 per accident for bodily injury or disease. 

(b) Automobile Liability – ISO Form Number CA 0001 covering Code 1 (any auto), 
with limits no less than Five Million dollars ($5,000,000) per accident for bodily 
injury and property damage (Combined Single Limit). 

 
 
QUESTION NO. 22 
 
Revise as follows: 
 

18.1.1.4 Insurance Certificates.  Design-Builder shall furnish acceptable proof of 
insurance coverage on the State of Washington Certificate of Insurance form SF500A, dated 
July 2, 1992, prior to commencement of the Work.  All insurance certificates shall name 
Owner’s as an additional insured and shall denote the Project insurerby contract number(s) and 
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Project title(s).  All insurance certificates shall specifically require forty-five (45) days prior notice 
to Owner of cancellation or a material change, except thirty (30) days for surplus line insurance. 

 
 
QUESTION NO. 24 & 26 
 
Revise as follows: 
 

18.1.3 Errors and Omissions Professional Insurance.  Design-Builder in conjunction 
with the primary design consultant (or consultants) shall purchase and maintain professional 
liability insurance for design services errors and omissions with minimum limits of no less than 
Three Million dollars ($3,000,000) per occurrenceclaim, Five Million dollars ($5,000,000) policy 
aggregate.  Claims made type of coverage shall include a five (5) year extended reporting 
periodThe professional liability insurance set forth herein shall be renewed by Design-Builder 
for a period of no less than five (5) years after Final Completion. The insurance policy shall be 
endorsed to provide vicarious liability coverage. 

 
 
QUESTION NO. 25 

 
Revise as follows: 

 
18.1.2.1 Insurance to be “All Risk”.  Design-Builder’s property insurance shall be placed 
on an “all risk” basis and insure against the perils of fire and extended coverage and physical 
loss or damage including theft, vandalism, malicious mischief, collapse, false work, temporary 
buildings, debris removal including demolition occasioned by enforcement of any applicable 
legal requirements, and shall cover reasonable compensation for Owner’s and Owner’s 
consultant’s services and expenses required as a result of an insured loss.  Design-Builder 
shall purchase and maintain boiler and machinery insurance covering insured objects during 
installation and testing until Final Completion.  Such insurance shall name as insured Owner, 
Design-Builder, and all subcontractors who perform applicable work. 

 
 
 
QUESTION NO. 27 
 
Revise as follows: 
 

18.3 Subcontractors’ Insurance.  Before permitting any of its Subcontractors to perform any 
Work at the Site, Design-Builder shall obtain a certificate of insurance from each suchfirst tier 
Subcontractor evidencing that such Subcontractor has obtained insurance acceptable to Design-
Builder in such amounts and against such risks as are identified in Exhibit F - Schedule 18.1.  
Design-Builder shall provide Owner with copies of all certificates of insurance. 

 
 
QUESTION NO. 28 
 
No change to Section 2, Article 18 Insurance, 18.4 Additional Insurance Provision. 
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